Op 3 december 2020 organiseerden NOC*NSF in samenwerking met verschillende partners een webinar over de nieuwe WBTR wet. WBTR staat voor Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen. Deze wet is bedoeld om het bestuur en toezicht van bijvoorbeeld stichtingen en verenigingen te verbeteren. Hier valt bijvoorbeeld onder het wettelijk vastleggen van taken en bevoegdheden, maar ook de aansprakelijkheid. De wet is al meer dan 8 jaar in ontwikkeling, en volgt op verschillende incidenten die verenigingen en stichtingen kunnen schaden. De wet treedt naar verwachting in werking per 1 juli 2021.

Wat moeten verenigingen regelen?

  • Afspraken maken over bijvoorbeeld financiële zaken als de kas en inkoop;
  • Inzichtelijk maken van hoofdelijke aansprakelijkheid;
  • Vastleggen van afspraken in de statuten.

Het is mogelijk om het webinar van 3 december nog een keer terug te kijken. Dat kan via de deze link. De verwachting is dat er eind januari 2021 meer informatie komt over de WBTR, inclusief een stappenplan voor verenigingen.