Nadat begin 2020 onder leiding van Bart Harkema en Erik Hein de NOC*NSF audit voor de KBN opleidingen was geslaagd en de cyclus tot en met niveau 4 karate leraar was afgesloten heeft de bond een nieuwe cyclus opleidingen uitgeschreven. Nieuw in dit format en voor de KBN is dat er opleidingen op 3 niveaus achter elkaar plaatsvinden in een cursusjaar.

KBN Opleiding

KBN voorzitter Eddy Marques met Erik Hein en Boy Muilwijk van de KBN opleidingscommissie.

De Dojo assistent (niveau 1) opleiding was de eerste in deze reeks. Ondanks de aanpassingen in de door het RIVM voorgeschreven regelgeving omtrent Covid-19 en sport hebben we deze opleiding door fysiek samen te komen in Amersfoort af kunnen ronden.

Het les programma en de inhoud van de lessen zijn hier en daar aangepast. Het leren en trainen vond plaats in kleine, vaste groepen en er was voldoende mogelijkheid om aangepast (denk aan de 1,5 meter) te trainen. Het enthousiasme vanuit de groep maakte het tot een genot deze opleiding te mogen begeleiden.

De theorie opdrachten zijn door de cursisten thuis gemaakt in Flowsparks, de digitale leeromgeving via NOC*NSF. In Flowsparks heeft de KBN een theoretische leerweg voor al haar opleidingsniveaus.

Het praktijk examen vond plaats in de middag van de laatste cursusdag. Een mix van ervaren KBN examinatoren en recent afgestudeerde niveau 4 leraren vormde de examen commissies. Voor deze structuur is bewust gekozen om zowel ervaren als de recent afgestudeerde docenten bij de opleidingen te betrekken en van elkaar te laten leren en de betrokkenheid bij de KBN te vergroten. Eén examinator verzorgde de les waarin er 3 kandidaten hun examen als dojo assistent aflegde, terwijl de andere examinatoren de kandidaten beoordeelde en dit afsloten met een evaluatiegesprek. Naast de gezonde examenspanning was dit zowel voor de cursisten als de begeleiders een zeer geslaagde middag. Maar liefst 42 cursisten hebben deze opleiding met een diploma afgesloten! Een enkele cursist heeft door het meerdere keren uitstellen van de Landelijke dan examens zijn eerste dan nog niet kunnen behalen, wat een vereiste is om het diploma Dojo assistent in ontvangst te mogen nemen. Het diploma ligt dan ook bij het komende dan examen op hem te wachten.

Geslaagden van de KBN opleiding tot Dojo Assistent

De assistent karate leraar (niveau 2) opleiding is inmiddels gestart. In deze opleiding nemen er zowel recent als eerder afgestudeerde Dojo assistenten en zijinstromers (reeds gediplomeerd in een andere vechtsport discipline) mee.

Door de Covid-19 ontwikkelingen en de daarmee samenhangende landelijke regelgeving, vindt de KBN het momenteel niet gepast om deze grote groep van 36 cursisten uit het gehele land meermaals samen te laten komen in Amersfoort. Er is daarom gekozen om deze opleiding te starten met informatieve en theoretische online meetings van zowel de vaste docenten Erik Hein en Boy Muilwijk, als online workshops van onze gast docenten, waaronder Jan Bloem en Nena van Toorn.

De cursisten pakken de digitale manier van interactie over het algemeen goed op. Al vraagt het voor een ieder natuurlijk om aanpassing. Ook komt er uit de groep goede feedback om zo het resultaat van de online  lessen en en workshops te optimaliseren. Ondanks een goed uitgedachte mix van theorie en praktijk tijdens de voor Covid-19 geplande lesdagen, kijkt de opleidingscommissie met een goed gevoel toe hoe flexibel en kundig de cursisten met deze digitale manier van les krijgen omgaan. De fysieke lessen en het praktijk examen zullen op een later moment plaatsvinden zodra de Covid-19 regelgeving dit toe laat.

Aansluitend aan de Assistent karate leraar opleiding zal de opleiding tot Karate leraar (niveau 3) plaatsvinden. Voor deze opleiding zijn er al cursisten die zich hebben ingeschreven. Ook hier zal een mix ontstaan van recent  als eerder afgestudeerde Assistent karate leraren. Voor deze opleiding kan tot en met de eerste opleidingsdag worden ingeschreven. Wanneer de eerste opleidingsdag zal plaatsvinden is door Covid-19 helaas nog niet te zeggen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Bondsbureau via info@kbn.nl.

Namens de opleidingscommissie,

Boy Muilwijk