Drie jaar geleden verscheen deel 1 van de reeks Traditie in Beweging: “Karate in Nederland”. Op 26 november jl. is het tweede deel verschenen: “Van Samoerai tot Sony: De vele Gezichten van Japan”. Het boek is geschreven door André ter Veer, voormalig cursusleider en docent Budoleer van de KBN-Opleidingen.

De essentie van Japanse gevechtskunsten wordt alleen begrijpelijk door te kijken naar de geschiedenis en cultuur van Japan. Het omgekeerde geldt ook: om het geheim van Japan te doorgronden, doe je er goed aan om naar de krijgskunst te kijken. Het is misschien wel de plek waar het hart en de ziel van traditioneel Japan het best bewaard gebleven is.

Op de achterflap van het boek staat het volgende:

Nergens in Azië is de oosterse glimlach mysterieuzer dan in Japan. Het is een land met een bijzonder hoffelijke en vriendelijke bevolking, maar waar je als buitenstaander nooit helemaal in doordringt. Het Japanse verleden wordt overheerst door strijdvaardige samoerai die honderden jaren de dienst uitmaakten en het land hermetisch voor de buitenwereld afsloten. Tot 150 jaar geleden de Zwarte Schepen van commodore Perry de stad Edo bereikten. Daarna veranderde het land razendsnel. Maar het bleef ook traditioneel, uniek … en onbegrepen.

Dat geldt tot op de dag van vandaag. Traditie en moderniteit leveren contrasten Andre ter Veer - Boekop. De schoonheid, orde en rust van Japan zijn legendarisch, maar gaan gepaard met een verleden waarin samoerai elkaar met flitsende scherpe zwaarden te lijf gingen en waarin een groot deel van China en ZO-Azië onder de voet werd gelopen. Japan wordt gekenmerkt door dit soort contrasten. De serene rust van zen-kloosters wordt afgewisseld met hogesnelheidstreinen. Oud en nieuw gaan harmonieus hand in hand.

Maar niet alles is wat het lijkt. Achter de glimlach en de ogenschijnlijke harmonie ligt onrust verscholen. Het behoud van het uniek Japanse is niet meer vanzelfsprekend. Meer dan ooit dringt zich de vraag op wat het betekent om Japanner te zijn. Hoe zijn de eeuwenoude normen, waarden en gewoontes te combineren met een moderne samenleving waarin tijd geld is en een calculerende economie de maat aller dingen wordt? Van boeddhisme tot bushido, van samoerai tot Sony, dit is het verhaal De vele Gezichten van Japan.

De inhoudsopgave en een aantal fragmenten zijn te vinden op de onze website.