Afgelopen week zou het Olympische karatetoernooi plaatsgevonden hebben. Hiermee zou een Olympische droom van 80 karateka’s (40 heren en 40 dames) werkelijkheid zijn geworden.

Corona

De wereldwijde situatie omtrent het Covid-19 virus heeft ertoe geleid dat de Olympische Spelen zijn uitgesteld tot volgend jaar. De Olympische droom van in totaal 80 karateka’s wereldwijd zal daardoor nog een jaar op zich laten wachten.

Karate als Olympische sport is nationaal en internationaal een vurige wens die werkelijkheid wordt op de Spelen in Tokio (5 t/m 7 augustus 2021). Mijns inziens is karate zeker een sport die qua internationaal niveau en omvang zeker thuishoort op het Olympische programma. Ook de historie van karate en de normen en waarden die horen bij ‘onze’ sport lenen zich perfect om tot het Olympische programma te behoren.

Uitstel

Het uitstellen van de Olympische Spelen heeft veel en grote gevolgen van de wedstrijdsport op het hoogste niveau. Het Olympische traject om de laatste plekken te vullen voor het Olympische toernooi is tevens met een jaar uitgesteld. Zo ook het Olympisch Kwalificatietoernooi in Parijs waar per categorie 3 plaatsen verdeeld zullen worden. Dit toernooi is wellicht het belangrijkste toernooi voor veel karateka’s aangezien dit toernooi uit kan / zal maken of een langgekoesterde Olympische droom werkelijkheid wordt. Voor de meeste topkarateka’s zal het toernooi in Parijs daardoor met hoofdletters in de agenda gezet zijn en zal dit seizoen toegewerkt worden om daar te kunnen pieken!

Voor mij persoonlijk kwam de toetreding op het Olympische programma als topsporter 1 Olympisch toernooi te laat om volledig te gaan voor kwalificatie. Natuurlijk ontzettend jammer en was deelname (en winst) op de Olympische Spelen een droom voor mij als topsporter, maar het zou geweldig zijn als het ONS (Nederland) lukt om één of meer karateka’s in Tokio op de mat te hebben!

Met voldoende doorzettingsvermogen, discipline en drive om continu te blijven ontwikkelen kunnen dromen werkelijkheid worden!

Geoffrey Berens
Bondscoach Kumite
Karate-do Bond Nederland