De corona crisis heeft veel gevolgen voor de sportwereld, zo ook voor sportverenigingen. Gelukkig mogen we sinds 29 april weer buiten sporten met de kinderen t/m 18 jaar, dat is goed nieuws! Dit brengt echter ook veel vragen en uitdagingen met zich mee. Om de sportverenigingen te ondersteunen hebben we hier informatie verzameld over verschillende onderwerpen die sportverenigingen mogelijk kan helpen met het veilig opstarten van buiten sportlessen.

Top 10 corona issues

NOC*NSF heeft een top 10 samengesteld van belangrijke issues die spelen bij clubs. Per deel hebben ze een handleiding gemaakt met extra tips en aandachtspunten.

 1. Financiën van de sportclub (inkomsten)
 2. Financiën van de sportclub (uitgaven)
 3. Algemene ledenvergadering
 4. Accommodaties
 5. Verenigingsleven en clubgevoel
 6. Betrokkenheid van vrijwilligers
 7. (lokaal) Sportakkoord
 8. Social distancing
 9. Sociale binding

Checklist opstarten sportkantine

Per 1 juli kunnen sportkantines weer opgestart worden. Daarbij komen vele aspecten kijken. NOC*NSF heeft een checklist opgesteld welke je kan helpen om de juiste stappen te zetten.

Bekijk de checklist hier!

Checklist opstarten sportactiviteiten

Vanaf 29 april kunnen sportactiviteiten worden opgestart voor kinderen. Hier komen veel aspecten bij kijken. NOC*NSF heeft hiervoor een checklist ontwikkeld voor verenigingen. Denk bijvoorbeeld aan handige informatie over wie weer mogen sporten, maar ook handige tips en trucs specifiek voor verenigingen.

Bekijk de checklist hier!

Testbeleid

Het testbeleid voor het coronavirus is uitgebreid. Binnen de beschikbare testcapaciteit is ruimte gecreëerd om extra doelgroepen te testen. Sinds 1 juni mag iedereen zich laten testen. Meer informatie? Klik hier.

Sociale veiligheid

Juist in deze periode is sociale veiligheid erg belangrijk. Het is minder druk dan normaal en mogelijk zijn er andere personen aanwezig. Mogelijk hebben de meeste mensen aandacht voor het besmettingsgevaar minimaliseren, maar ook gedragsvormen zijn erg belangrijk. Hoe kun je de sportactiviteiten toch op een sociaal veilige manier aanbieden?

 • NOC*NSF heeft een aantal tips geformuleerd om sport in deze periode op een sociaal veilige manier aan te bieden. Bekijk alle tips hier.
 • Het Centrum Veilige Sport (CVS) heeft een artikel gewijd aan de sociale veiligheid en social distancing bij jeugdteams. Lees het hele artikel hier.