Vanencompetitie Zuid, met z’n allen de schouders eronder!

Het is half 8 in de ochtend, het is koud, de klok is net een uur vooruit gezet (dus het voelt nog als half 7), en ik ben alle spullen voor de vanencompetitie in m’n auto aan het laden.

Vanencompetitie?? Wat is dat nou weer, zal een aantal mensen denken. Wel, de vanencompetitie is een laagdrempelig instaptoernooi voor de jeugdige karateka, ontwikkeld door Krachten Bundelen en aangepast voor karate door Johan van den Hoofdakker en Johan Doesburg in samenwerking met de KBN, dat zo is opgezet dat er eigenlijk alleen maar winnaars zijn. Bij de vanencompetitie, met daarin vertegenwoordigd de wedstrijddisciplines kata en kumite, worden de deelnemers met gelijkgestemden in kleine poules ingedeeld en draait iedereen vier wedstrijden (en soms door omstandigheden, zoals uitval door ziekte, drie of vijf wedstrijden) en ontvangen deelnemers bij winst 20 en verlies 10 punten. Bij 100 punten krijgt men een wit vaantje, bij 200 punten een geel en zo door tot het bruine vaantje, en daarna de begeerde trofee. Bij de vanencompetitie zijn er dus heel bewust geen podiumplaatsen. In plaats daarvan ontvangt iedereen een oorkonde met daarop het aantal punten dat bij voorgaande en huidige vanencompetities is behaald, eventueel met corresponderend vaantje of trofee. Omdat de deelnemers in principe vier wedstrijden draaien, onafhankelijk van winst of verlies van partijen, is de vanencompetitie dus een uitgelezen moment om zaken zoals een nieuwe strategie of kata uit te proberen. Er staat namelijk niet zoveel op het spel en bij verlies is men niet meteen klaar.

De Vanencompetitie Zuid, een van de vanencompetities die in Nederland worden georganiseerd, is door John Verhoeven van Furinkazan-Oisterwijk uit Oisterwijk en ondergetekende van Enso Karate-do uit Tilburg overgenomen van Gerrie van Tilburg en Dave Sijogo, die deze competitie tot eind 2014 organiseerden. Het idee is dat de Vanencompetitie Zuid drie tot vier maal per jaar afwisselend in Tilburg en Oisterwijk georganiseerd wordt. En hoewel de insteek is dat de vanencompetitie een regionaal toernooi is, blijken deelnemers vanuit alle windstreken, van Noord-Holland tot aan Zeeland en Limburg, hun vaardigheden te komen demonstreren.

Foto credits: Jeroen Vermetten

Nadat we de datum voor deze vanencompetitie gepland hadden was de sporthal, deze keer topsporthal T-Kwadraat in Tilburg, vrij snel geregeld. Vervolgens is meteen de convocatie, het affiche en het inschrijfformulier rondgemaild en op de Facebookpagina van Vanencompetitie Zuid gezet (www.facebook.com/vanencompetitiezuid, die ook toegankelijk is voor mensen die zelf geen Facebook hebben). Ook de wedstrijdmaterialen konden zoals gebruikelijk weer van de KBN, die dit toernooi actief ondersteunt en faciliteert, worden geleend. Dan is het een periode vrij rustig totdat de laatste paar weken voor het toernooi aanbreken. Dan stromen de inschrijvingen binnen en begint het spel om te zorgen dat de deelnemende scholen, 17 stuks bij deze editie, minimaal één scheidsrechter afvaardigen. De ervaring van de scheidsrechters is minder van belang omdat de vanencompetitie er ook voor bedoeld is om voor scheidsrechters (in spe) ervaring op te doen! Omdat we ook tafelmedewerkers nodig hebben doen we hier nog een oproep over uit. Enkele dagen voor het toernooi worden alle deelnemers in de VanenApp ingevoerd. Dit is een speciale online applicatie van de KBN, ontwikkeld door Roy Braam van Sportschool J. v.d. Hoofdakker, waarin alle gegevens ingevoerd kunnen worden, poules en oorkondes uitgedraaid kunnen worden en behaalde punten verwerkt kunnen worden. Stiekem iedere keer weer een hele klus om alle gegevens, zoals kyu-graden, gewichten en gegevens van nieuwe deelnemers, in te voeren. Tenslotte zijn alle oorkondes, pouleschema´s en andere relevante wedstrijdinformatie uitgedraaid. Op het laatste moment bedenk ik me dat ik helemaal vergeten ben om coaches voor mijn eigen leerlingen te regelen. Coachen van mijn eigen leerlingen, wat ik uiteraard het liefst zelf zou doen, zit er helaas op zo’n dag echt niet in, en de senior-leerlingen van de club zijn al elders ingedeeld. Gelukkig kon ik op het laatste moment nog enkele ouders motiveren c.q. overreden om als coach te fungeren.

Na alle spullen bij de sporthal uitgeladen te hebben, zijn we met een aantal vrijwilligers begonnen om 5 wedstrijdmatten uit te leggen, jurytafels op te zetten en allerlei andere zaken te regelen, zodat we om kwart voor 10 de scheidsrechter-, coach- en tafelmedewerkersbijeenkomst konden houden. De wedstrijdmatten, scoreborden en wedstrijdvlaggetjes waren de vrijdag voorafgaand aan het toernooi al door Ronald Meijer van de KBN op transport gezet en in goede orde ontvangen. Nadat alle deelnemers, scheidsrechters en tafelmedewerkers gecontroleerd waren hadden we gelukkig precies genoeg vrijwilligers om op 5 matten te kunnen draaien. Ondanks dat er aan het wedstrijdonderdeel kata ruim 100 jeugdige karateka’s deelnamen heerste er tijdens het wedstrijdonderdeel kata een welhaast serene rust in de sporthal. Aan het begin van de middag stroomden de kumite-deelnemers de hal in en begon bovenstaand riedeltje van voren af aan, nu voor de kumite-deelnemers. Na nog enkele vrijwilligers uit het publiek getrokken te hebben die als tafelmedewerker wilde helpen ging het wedstrijdonderdeel kumite van start. Dit onderdeel is altijd wat risicovoller omdat het gecontroleerde contact dat karate kenmerkt, door spanning, angst en onzekerheid soms verloren dreigt te gaan. Wij zijn daar bij de Vanencompetitie Zuid altijd zeer alert op en zijn er ook zeer streng in dat er geen enkel contact op het hoofd plaatsvindt. Hoe mooi die ura mawashi geri jodan of welke andere techniek dan ook uitgevoerd is, elk contact op het hoofd betekent altijd een straf. Ook het middagprogramma verliep verder voorspoedig. Doordat we deze editie wat meer kumite-deelnemers hadden dan tijdens voorgaande edities liep het middagprogramma een half uur uit. Dat bleef gelukkig dus binnen de perken.

Terugkijkend op onze vanencompetitie, nadat de KBN-materialen maandagochtend weer opgehaald waren, ben ik blij, en ook wel trots, dat we gezamenlijk zo’n mooi toernooi als de Vanencompetitie Zuid kunnen organiseren. Echter, wij van de organisatie zijn er ons terdege van bewust dat dit niet mogelijk is zonder de belangeloze inzet van alle vrijwilligers. Vanwege de 10e editie van ons toernooi leek het ons daarom wel een leuk idee om alle coaches, scheidsrechters, tafelmedewerkers en mattenleggers een leuk in cellofaan ingepakt potje met narcissen en bedankkaartje mee naar huis te geven. Het maken van zo’n 90 presentjes bleek nog een heel werk te zijn. Gelukkig werden deze als blijk van waardering door de vrijwilligers erg gewaardeerd. Tenslotte willen wij van Vanencompetitie Zuid ook hier iedereen van harte bedanken voor hun inzet en betrokkenheid, waardoor de organisatie met alle hulp wederom zo’n mooi toernooi heeft kunnen neerzetten!

 

Peter Damen, Enso Karate-do

Foto credits: Jeroen Vermetten