Het EJK 2018 in Sochi is ten einde gekomen. Hierbij een kort overzicht van de prestaties van onze Nederlandse toppers.

Vrijdag 2 februari: Kata en kumite cadetten.

De eerste op de mat was Boyd van Leeuwen, in de categorie kata cadetten. Na een knappe 3-2 winst op de Belg Thomas Bandin verloor hij van de uiteindelijke Europees Kampioen. Dit gaf hem recht op een herkansing, die hij draaide tegen de Italiaan Alessio Ghinami. Helaas verloor Boyd met 5-0 van de latere bronzen medaille winnaar. Rick was de tweede kata deelnemer op de mat. In zijn categorie, kata heren u21, won hij de eerste ronde knap van de wereldkampioen Xabier Perera Elorduy met 3-2 en in ronde

twee van Montenegro met 5-0. In de kwartfinale was helaas de Serviër te sterk, maar omdat dit de uiteindelijke finalist was kwam ook Rick in de herkansing. Helaas verloor Rick nipt in de herkansing van zijn Poolse tegenstander. Toch kijkt kata terug op een goed EJK, met twee 7e plekken!

Bij kumite kwam Nadine Hollander als eerste uit in de meisjes -47kg. Na een overtuigende winst op Griekenland was helaas in ronde twee Servië te sterk. De Servische dame verloor in ronde 3, dus geen herkansing voor Nadine. Onze jongste deelnemer, Nordinjo Toonen, vocht in zijn eerste ronde tegen Alfio Quaceci (ITA). Helaas verloor Nordinjo nipt met 1-0 van de Italiaan die uiteindelijk 5e werd, en had ook hij geen recht op een herkansing.

Zaterdag 3 februari: Kata team en kumite junioren

Een primeur voor Nederland: een Nederlands meisjes kata team cadetten junioren! Selina, Nancy en Jennifer stonden in hun eerste EJK wedstrijd op de mat tegen het Slowaakse team. De Slowaakse dames, die uiteindelijk 5e werden, waren helaas met 4-1 te sterk voor ons meisjes team.

Suzanne Hekelaar Gombert was de eerste Nederlandse junior die op de mat kwam. Zij verloor in haar eerste partij met 2-1 van Bosnië en had helaas geen herkansing. Romana stond in haar eerste partij tegen Finland, maar ook zij verloor met 2-1 van haar tegenstandster. Damian Adjodhia vocht in zijn eerste partij tegen de Italiaan Matteo Landi, de latere zilveren medaille winnaar. Helaas verloor Damian met 2-0, maar kreeg wel een herkansing. Helaas verloor hij in de herkansing met 1-1 van de Turk die uiteindelijk 3e werd. In de categorie junioren -61kg won Omar zijn eerste partij met 6-5 van Polen, en zijn tweede partij met 1-0 van Georgië. Helaas verloor hij in de kwartfinale nipt van Israël, en had geen recht op een herkansing.

Zondag 4 februari: kumite u21

Bij de lichtste dames won Nada el Attar in haar eerste ronde van de Engelse Chloe Lydon. In de tweede partij verloor ze helaas op hantei van Kroatië. Deze dame verloor helaas voor de finale, dus geen herkansing voor Nada, maar wint later de bronzen medaille. Jaydin verloor in haar categorie, de dames -55kg, helaas haar eerste partij van Spanje en had geen recht op een herkansing. In de categorie u21 dames -61kg vocht Tetyana Izelaar. Zij won haar eerste partij met 4-2, maar moest haar meerdere erkennen tegen de Zwitserse Nina Radjenovic. Nina werd Europees kampioen, wat Tetyana recht gaf op een herkansing. Helaas verloor ze de eerste herkansingspartij met 2-0 van Servië, de Servische werd later 3e. Lynn won haar eerste partij in de -68kg van Georgië met 2-1. In de kwartfinale verloor ze van de latere Europees kampioen, waardoor ook Lynn in de herkansing kwam. In de herkansing won ze haar eerste partij van Lea Avazeri (FRA), maar verloor ze om het brons op hantei van Duitsland. Enzeli verloor in de u21 -67kg de eerste ronde van Azerbeidzjan. Azerbeidzjan werd Europees kampioen, wat Enzeli net als Lynn en Tetyana recht gaf op een herkansing. In de herkansing won Enzeli met grote cijfers van Schotland (10-1) en Kosovo (5-1), en mocht op voor het brons. In deze spannende partij tegen Bosnië won Enzeli uiteindelijk met 1-0, en veroverde hiermee de bronzen medaille op dit EJK! In de categorie -75kg kwam Bryan Lusse uit voor Nederland. Hij won zijn eerste partij met 4-0 van Servië, en in partij 2 met 5-0 van de Belg Walid Delghali. Helaas was Beslan Mizov uit thuisland Rusland te sterk in de kwartfinale, en verloor de Rus in de halve finale van Frankrijk. Brian Timmermans verloor in de -84kg helaas in de eerste ronde van Spanje, en had geen recht op een herkansing.

Enzeli de Ruiter wint de bronzen medaille op het EJK Karate 2018 in Sochi, Rusland

Eindstand:

Enzeli de Ruiter 3e
Lynn Snel 5e
Rick Sonnema 7e
Boyd van Leeuwen 7e
Damian Adjodhia 9e
Tetyana Izelaar 9e
Omar Laâttar Kwartfinale
Bryan Lusse Kwartfinale
Nadine Hollander Verlies partij 2
Suzanne Hekelaar Gombert Verlies partij 2
Nada el Attar Verlies partij 2
Nordinjo Toonen Verlies partij 1
Romana Plettenberg Verlies partij 1
Kata Team Verlies partij 1
Jaydin vd Eerden Verlies partij 1
Brian Timmermans Verlies partij 1